Què s’entén per seguretat alimentària

 In Sense categoria

En el moment en el que es parla de seguretat alimentària es fa referència als recursos i a les estratègies que asseguren que els aliments siguin completament segurs per al seu consum. És per això que és tan important entendre bé el que significa aquest concepte.

Seguretat alimentària: què s’entén per aquest concepte?

Amb el pas del temps, la definició de seguretat alimentària ha anat evolucionant. El canvi que s’ha produït en els sistemes de producció i la globalització ha portat als governs i a les empreses del sector alimentari a afrontar nous reptes i desafiaments per a prevenir riscos alimentaris.

És per això que actualment aquest concepte de seguretat alimentària és més complet i ric perquè es fonamenta en què els aliments no suposin un risc per a la salut de les persones.

Per a aconseguir aquest objectiu han d’aplicar-se unes mesures de control tant en la higiene com en els processos d’elaboració, que garanteixin que s’eliminen els perills que podrien afectar el consumidor.

Aquestes mesures de control són àmplies i s’estenen al llarg de tota la cadena alimentària. Inclouen conceptes com APPCC prerequisits, mostreig i l’anàlisi d’aliments fins a l’ús de bones pràctiques agrícoles i el seguiment de la traçabilitat durant la producció primària.

És important observar que la demostració que s’estan aplicant les mesures higièniques correctes ha de ser en continu.

A més a nivell general, la seguretat alimentària queda complementada també amb una altra mena de conceptes com la disponibilitat, l’estabilitat, l’accés i l’ús, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i l’Organització mundial de la Salut (OMS).

Començant per la disponibilitat, es refereix a la disponibilitat física dels aliments a tot el món, que depèn de la producció i del nombre d’existències disponibles. També l’accés per mitjà de polítiques que permetin aconseguir els mínims objectius de seguretat alimentària establerts.

En tercer lloc, l’ús d’aliments o la manera en la qual el cos s’aprofita dels nutrients. Així com l’estabilitat en l’accés als aliments, el  que és el mateix, la disponibilitat dels aliments de manera periòdica a causa de condicions climatològiques adverses o factors econòmics.

 

formación seguridad alimentaria Barcelona
Per tot això és pel que la seguretat alimentària no és igual a tots els països. Però si donem un cop d’ull a les dades que ens assenyala l’Organització Mundial de la Salut (OMS), tenim que a tot el món es propaguen més de 200 malalties a través dels aliments. En conseqüència les malalties causades pels perills transmesos pels aliments, constitueix una preocupació a la salut pública a nivell mundial.

Conèixer la seguretat alimentària a Barcelona és un pas per a aconseguir garantir-la. Ho fem possible? Contacta ara els nostres serveis.

Recent Posts

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

analisis calidad aire barcelonaanlisis de piscinas barcelona